Czy uda nam się zamówić tort bez cukru?

Bierzesz pod uwagę zamówienie tortu bez cukru, lecz nie wiesz, czy będzie to możliwe? Zastanawiasz się, czy uda Ci zamówić tort, w których ten składnik zostanie pominięty? Nasz tekst pozwoli Ci rozwiać wątpliwości, więc zachęcamy do krótkiej lektury!

Dlaczego akurat tort bez cukru?

Tort to specyficzny rodzaj wypieku, który do tej pory kojarzył nam się z bardzo dużą ilością cukru w różnej postaci. Jednak z biegiem czasu nasze przyzwyczajenia zaczęły się zmieniać i widać, że coraz chętniej szukamy wypieków, które będą pozbawione tego składnika. Czym jest to spowodowane? Dlaczego akurat torty bez cukru nas interesują? Powodów znajdzie się całkiem sporo, ponieważ czasami kierują nami aktualne trendy, a czasami nasze zdrowie oraz naszych bliskich.

Nie jest bowiem żadną tajemnicą, że spożywanie cukru w nadmiarze nie wpływa dobrze na nasze ogólne samopoczucie, czy zdrowie. Im więcej go w codziennej diecie, tym jesteśmy bardziej podatni na różnego typu dolegliwości, a nawet na rozwój chorób. Walka z nimi nie należy do najłatwiejszych, więc o wiele chętniej zmieniamy swoje nawyki żywieniowe, bo to najlepszy sposób na zachowanie dobrego zdrowia.

Dlatego rezygnujemy ze spożywania wszystkich produktów z wysoką zawartością cukru, w tym również z wyrobów cukierniczych, a torty do nich się właśnie zaliczają. Oczywiście zdarzają się też przypadki, gdy zamówieni tortu bez cukru jest koniecznością przez różnego typu schorzenia, czy nawet nietolerancje pokarmowe. Na wysoką zawartość cukru muszą przecież uważać cukrzycy, osoby zmagające się z nadciśnieniem, czy nawet z nietolerancją glukozy.

Tort bez cukru – uda się zamówić, czy nie?

Biorąc pod uwagę to, że torty zwykle opierają się na dużej zawartości cukru, można uznać, że nie uda nam się zamówić zdrowszej wersji. Jednak wystarczy zrobić małe rozeznanie w zagadnieniu, a szybko dojdziemy do wniosku, że nie jest to prawdą. Torty bez cukru cieszą się coraz większą popularnością, więc również na rynku nie brakuje firm, które zaczynają je mieć w swojej ofercie.

Oczywiście możemy być pewni, że pominięcie cukru nie wpłynie na sam smak tortu, ponieważ ten składnik zostanie pominięty innymi, bardziej naturalnymi. I tak torty bez cukru to najczęściej wypieki, które opierają się na wykorzystaniu słodkich owoców, daktyli, czy nawet syropu klonowego.

Dobrym wyborem okazują się także naturalne miody, czy ksylitol, czyli cukier brzozowy, który stanowi naturalną substancję słodzącą. Jest zalecany diabetykom, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny i o połowę mniej kalorii niż cukier.